Köszöntő

Tisztelt Kollégák, kedves Hallgatók, Érdeklődők!

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem megalapításával 2021. február 1-jén Európa egyik legnagyobb agrárfókuszú, multidiszciplináris képzési helye jött létre. Célunk, hogy a nagy múltú és kiváló adottságokkal rendelkező magyar mezőgazdaság irányításában világszínvonalú képzéssel segítsük biztos megélhetéshez és inspiráló karrierhez a fiatal diplomásokat.

A most megkezdett folyamat során a legsikeresebb európai egyetemek példáira építünk, ahol a tradíciókat ötvözzük a modern kor megoldásaival. Az új Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem infrastruktúrájának gerincét a ma is ismert képzési helyek adják, ahol szakavatott oktatói gárda és egyedülálló zöld környezet várja a hallgatókat.

A Budai, Gödöllői, Gyöngyösi, Kaposvári és Keszthelyi Campus a 21. század technológiai kihívásainak megfelelő és folyamatosan megújuló képzésekkel és jelentős beruházásokkal kíván még erősebb szálakkal csatlakozni a nemzetközi felsőoktatási vérkeringéshez. Szándékunk, hogy hallgatóink egy olyan intézményben sajátítsák el komplex, piaci igényeknek megfelelő tudásukat, amellyel bárhol a világon megállhatják helyüket.

Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete és több gazdasági társasága is, így az új intézmény az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.

A nagyobb autonómiával és megújuló finanszírozási rendszerrel működő integrált egyetem az összes tudományterület kutatói és hallgatói számára számtalan előnyt tartogat, miközben hagyományainkat, erősségeinket és képzési helyeinket megtartva fejlődünk tovább.

A teljes hazai agrárképzés megújulásával és a nemzetközi kapcsolatok erősítésével hosszú távú célunk, hogy a világ harminc legjobb agrár-felsőoktatási egyeteme közé kerüljön a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem.

Dr. Gyuricza Csaba
rektor