MTMT

A Magyar Tudományos Művek Tára a magyar szerzők tudományos publikációinak és az azokat idéző közleményeknek a hiteles bibliográfiai adatbázisa. A 2015. évi CXXXI. törvény egyes, a felsőoktatás szabályozására vonatkozó törvények módosításáról rendelkezik arról, hogy az MTMT országos közszolgáltatás, a feltöltött adatokat nemcsak szerzői, de intézményi szinten is kötelező nyilvánossá tenni.

Az Egyetemi Könyvtár és Levéltár célja, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem számára olyan adminisztrátori és módszertani hátteret biztosítson, amelynek segítségével az Egyetem teljes tudásvagyona megjelenik a Magyar Tudományos Művek Tárában.

Az Egyetemi Könyvtár és Levéltár campuskönyvtárai által biztosított MTMT adminisztrátori hálózat segíti az Egyetem oktatóit, kutatóit, hallgatóit a rendszer használatában, az adatok feltöltésében és ellenőrzésében.

MTMT adminisztrátorok elérhetőségei

 

Aktuális MTMT információk a MATE megalakulásával kapcsolatban

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem struktúrájának kialakítása az MTMT rendszerében folyamatban van.  A szervezeti egységek felvételét követően az oktatók, kutatók hozzárendelése fog megtörténni. Aki már regisztrált az MTMT-ben, nem szükséges új regisztrációt indítania, a jelenlegi hozzáférésével lesz a MATE megfelelő alegységéhez rendelve.

Az e-mail címek változása miatt az MTMT-ben is az „Adataim szerkesztése” menüpontban az új intézményi e-mail címét állítsa be. Az e-mail cím módosítását követően a rendszer küld egy automatikus értesítést, amelyben meg kell erősíteni a címváltozást.

A bejelentkezéshez elfelejtett felhasználónév vagy jelszó esetén, valamint az e-mail cím módosításához segítséget kérhet MTMT adminisztrátorától vagy az mtmt [kukac] uni-mate.hu e-mail címen.

 

Fontos tudnivalók a publikációs adatok frissítéséhez

Az MTMT adatbázisba a tudományos művek adatainak feltöltéséért, naprakész nyilvántartásáért, és az adatok hitelességéért a művek szerzője a felelős, abban az esetben is, ha nem személyesen végzi az adatfeltöltést. Az adatfelvitel során a közlemények jellegének, típusának és besorolásának helyes megadása kiemelt fontossággal bír, a bírálatok, szakterületi táblázatok és a publikációs lista hitelessége érdekében. A megfelelő beállításhoz segítséget a Jelleg, típus, besorolás v4.3 (2018.09.18.) útmutatóban talál.

Az értékelési eljárásokban leginkább csak a tudományos, néhány esetben az oktatási jellegű publikációk számítanak, ezért elsősorban ezeknek a bevitele javasolt. Az „Egyéb / Nem besorolt” típusba tartozó előadások felvitele nem javasolt, mert ezek nem számítanak bele a tudományértékelésbe, kivételt képeznek ebben a típusban az „Egyéb / Kutatási jelentés” besorolásba tartozó tanulmányok.

Ahhoz, hogy a szerzői publikációk az intézményi statisztikában is megjelenjenek, közleményenként meg kell határozni, mely intézményhez tartozik a publikáció. Ha a publikáció teljes szövegén ez az adat elérhető, az ott megadott affiliációt kell alapul venni. Ennek hiányában a szerző saját nyilatkozata alapján lehet az intézményt a közleményhez rendelni.

A Szent István Egyetem valamely szervezeti egységének affiliációjával megjelent és még a későbbiekben megjelenő publikációk esetében az adatfelvitel során az MTMT-ben is a SZIE affiliációt kell hozzárendelni.

Megjelenés előtti közleményként kizárólag olyan folyóiratcikk rögzíthető helyesen, amelynek lektorált, megjelenésre elfogadott változata teljes szöveggel elérhető adatbázisban in press megjelöléssel és/vagy a folyóirat, kiadó oldalán.

 

Segédanyagok, útmutatók

Az adatfelvitel megkezdése előtt több lépésben érdemes meggyőződni arról, hogy az adott publikáció megtalálható-e már az adatbázisban:

  • Belépés után érdemes rákeresni a címre a „Közleményeim” között, mert ha a társszerző vagy egy adminisztrátor már bevitte a publikáció adatait és a szerzői hozzárendelés is megtörtént, akkor a listában meg fog jelenni az adott publikáció.
  • Ha itt nem található meg a publikáció, akkor a bal oldalon lévő „Társszerzők által felvitt lehetséges közleményeim” keresést kell elindítani és a megjelenő listát kell ellenőrizni.
  • Amennyiben itt sincs meg a publikáció, akkor érdemes még a „Lehetséges további közleményeim” keresést is elindítani.
  • Ha az utóbbi két keresés valamelyikének eredményeként megtalálható a keresett publikáció, akkor a „Szerzők” gombbal el lehet indítani a szerzői hozzárendelést. A szerzői hozzárendeléshez további segítséget a Szerző, intézmény hozzárendelése társszerzők által bevitt publikációkhoz című segédletben talál.

 

Az Egyetemi Könyvtár és Levéltár segédanyagai

Bejelentkezés, elfelejtett jelszó

MTMT kezelőfelület áttekintése

Szerző, intézmény hozzárendelése társszerzők által bevitt publikációkhoz

Folyóiratcikk felvitele DOI azonosítóval

        Rendszerüzenetek DOI-val történő adatfelvitel esetén

        Szerző/intézmény hozzárendelés csak megtekintési joggal

        Szerző/intézmény hozzárendelés szerkesztéssel

        Folyóiratcikk kézi adatfelvitellel

Könyvrészlet / Konferenciaközlemény felvitele ISBN és/vagy DOI-val ellátott kötetben

        Könyvrészlet MTMT-ben már megtalálható kötethez

        Könyvrészlet MTMT-ben újonnan létrehozott kötethez

Egyéb konferenciaközlemény / Konferenciaközlemény felvitele ISBN és/vagy DOI nélküli kötetben

        Egyéb konferenciaközlemény MTMT-ben már megtalálható kötethez

        Egyéb konferenciaközlemény MTMT-ben újonnan létrehozott kötethez

 

MTMT Központi útmutatók

Típus, jelleg, besorolás v.4.3. (2018.09.18.)

MTMT2 Szerzői útmutató

ORCID azonosító megerősítése

Idézések és említések kezelése a 2.2.17 verziótól (szerzői útmutató)

Gyakran ismételt kérdések

 

Habilitációs és pályázati igazolások igénylése

Az Egyetemi Habilitációs Szabályzat előírása szerint a habilitációs pályázati anyag része az Egyetemi Könyvtár és Levéltártól igényelt habilitációs igazolás, amely a Magyar Tudományos Művek Tárában a szerző által feltöltött adatok alapján elkészült tudománymetriai táblázatok (Általános értékelő táblázat, MTA tudományterületi összefoglaló táblázat) adatait tartalmazza. Az igazolás az értékelő táblázatok eredetiségét hitelesíti, a közlemények helyességéért minden felelősség a szerzőt terheli.

A habilitációs igazolást, valamint az egyéb pályázatokhoz (pl. egyetemi tanári pályázat) igényelt igazolást az Egyetemi Könyvtár és Levéltár nevében az Egyetem intézményi MTMT adminisztrátora állítja ki. Az igazolások kiállítását megelőzően az illetékes campuskönyvtár adminisztrátora közleményellenőrzést végez, amely során az adatok mellett ellenőrzi a besorolásokat, az intézményi hozzárendeléseket, külső azonosítókat, a publikációk elérhetőségét. A hiányos adatú közlemények javításához a szerző együttműködése, szükség esetén a publikáció rendelkezésre bocsátása is elengedhetetlen a publikációs lista megfelelő jóváhagyottsági, ellenőrzöttségi állapotához.

Tudományterülettől, az MTMT-ben rögzített publikációk, idézők számától és korábbi ellenőrzöttségétől függően az ellenőrzés szerzőnként több munkanapot vesz igénybe, ezért az igazolás igénylését legalább három héttel a határidő előtt jelezzék.

Igazolásra vonatkozó igényét az alábbi elérhetőségeken jelezheti:

E-mail: mtmt [kukac] uni-mate.hu

Személyesen munkaidőben az MTMT adminisztrátoroknál

Az igazolás elkészültéről e-mail útján értesítjük, amelyhez az elektronikus változatot is mellékeljük. Az értesítést követően az igazolás eredeti példánya személyesen a Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár titkárságán átvehető munkaidőben.