Programleírás

Miért CEEPUS?

Mit jelent külföldön tanulni?

Szórakozást, új barátokat, új kultúrákkal való ismerkedést? Igen, és ezeknél sokkal többet is. Tapasztalást, kihívást, helytállást, újszerű megközelítését az egyes szakterületeknek és még sorolhatnánk, hiszen mindenkinek más és mást.

2013 tavaszán négy hónapot tölthettem CEEPUS-ösztöndíjasként Bécsben. Úgy gondolom, hogy a külföldi tapasztalatok megszerzése elengedhetetlen ahhoz, hogy jó szakember válhasson belőlem. Hallgatva belső indíttatásomra, belevágtam és sikeresen teljesítettem.

Miért fontos nekem, hogy ezzel az ösztöndíjprogrammal juthattam külföldre?

A CEEPUS kifejezetten bizonyos közép-európai felsőoktatási intézmények között teszi lehetővé az oktatói és hallgatói mobilitást. Az ösztöndíjprogram célja a hosszú távú szakmai együttműködések kialakításának támogatása a térségben azért, hogy Közép-Európa stratégiai szerepe erősödhessen. Akár politikai, akár gazdasági értelemben gondolunk Európára látható, hogy a nyugati területek már a történelmi korokban is sokszor hangsúlyosabb szerepet töltöttek be a kontinens életében. Ezért is fontos szerintem, hogy egy egészséges, kulturális egyensúly, a közép- és kelet-európai országok számára is fenntartható Európa kialakítására törekedjünk. A határokon átnyúló feladatok megoldását is megkönnyítheti a szakmai és kulturális összefogás, valamint a kölcsönös együttműködés a szomszédos, hasonló múltú és gazdaságú országok hallgatói között .

Jelentkezés

A CEEPUS nagyvonalú ösztöndíjai valóban támogatják a hallgatói mobilitást. A jelentkezéshez szükséges információkról egyszerűen lehet tájékozódni a SZIE honlapján, de az egyetem Külkapcsolati Irodájában is készséggel adnak felvilágosítást (akár személyesen, akár e-mail-ben). A pályázat négylépcsős elbíráláson vesz részt, ezért egy kis időbe telik, amíg a végleges döntésről értesítenek. Az egyes pályázati kritériumok és a pályázathoz szükséges mellékletek (például tanári ajánlások, leckekönyv-másolatok, igazolások, kitöltendő elektronikus felületek és űrlapok, motivációs indoklás, s a többi…) eltérők lehetnek, ezért a pontos és naprakész információkért érdemes a SZIE és a CEEPUS honlapját követni.

Sok mindent kell beszerezni, igazolni és kitölteni?

Szerintem nem. Ezek a dokumentumok elengedhetetlenek ahhoz, hogy körültekintő döntést hozhassanak meg az ösztöndíj odaítélésével kapcsolatban. Egyszer kell rászánni az időt, hogy összeállítsa az ember a pályázati anyagát, csak egyszer kell összeszedni ezeket a papírokat. Azután minden megy a maga útján.

Nagyon örülök, hogy CEEPUS-ösztöndíjasként tanulhattam a bécsi agrártudományi egyetemen (BOKU), amely hasonlóan közelíti meg az ember és a környezet kapcsolatát, mint egyetemünk. Számomra a támogatás mellett az is fontos volt, hogy milyen célokért működik a támogatószervezet. Kinti tartózkodásom alatt azt is felismertem, hogy nemcsak a saját fejlődésünk szempontjából lényeges, hogy egy másik országba látogassunk, ott tanuljunk, hanem a fogadó fél számára is. Ezek a kölcsönös kapcsolatok azt is jelentik, hogy mi is mutatunk valami mást, valami újszerűt, ezért is lehet érdekes ellátogatni Koszovóba, Albániába vagy Bosznia-Hercegovinába, hogy csak néhányat említsek az együttműködő országok közül.

Neubauer Éva
PhD-hallgató, SZIE-GSZDI